BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

heyyy...... =))

tq sudi jenguk2.. (o^.^0).......

Wednesday, December 15, 2010

mari berpantang larang..... ^^

heyy... =))

tadi mase lunch ngan mak aku kan.. tetibe je boley temasuk cerite pantang larang orang tua2 nih... tegelak gelak aku.... siyess klaka n cam merepek pon ade.... ade lagi ke orang zaman skang ni yang  nak ikot atau patuh benda2 mcm tuh.... hmmmm..... tepuk dada tnya selera k...... =))



dnga ni pesan nenek.......


meh aku share ngan korang...


1. jangan dudok atas bantal sebab nanti punggung korang tumboh bisul
ni mungkin korang da biase denga.... tp sebenanye maksod die kite kene hormat semua bnda yg kite gunekan dekat kepala... mcm tuh.... so pasni jgnla tido dekat sofa yg kite dudok2 tu ea... nnti kat badan plak yang  tumboh bisollll.. kekeekek.... =p



2. jangan potong kuku waktu malam nnti korag pendek umor
hahaha..... takottt tak??  mak aku ckp mungkin undang2 ni muncul sebab org dulu2 tade elektrik or lampu waktu mlm..... so camne nak potong kuku waktu gelap2 tuh... kang luka plak jari tuh..... x memasal...=p



3. jangan bersiul dalam rumah nnti ular masuk
ni lagi satu merepek.... ape kaitan bersiul dengan ular?? adakah ini ade kene mngena dgn kaum india dlu2 yg suke tiup seruling pastu ular kluar dari bakul?? hahaha..... ehhhh.?? time skolah rendah dlu aku suke berlatih lagu ikan kekek pkai rekoder... tade pape pon..... hakhakhak.... =p



4.jangan makan leher ayam sebab nnti kepale korang akan jadi teleng bile bersanding
bunyii cam scary... tapi ni sebenanye mngkin helah kaum mak2 je yg nak takotkan anak2 die supaye jgn berebot2 leher ayam yang cuma ade satu tu je ngan adik beradik yg laen.... so... mak2 boley la mkn leher ayam tu dgn alasan "mak da kawen".. lol... =p



5. jangan menyanyi dekat dapor nnti kawen dgn orang tua
ni yang paleng aku suke...aku pon slaluu gak wat bnda ni.... bnda ni sebenanye nak ngelakkan drp belakunye bnda2 yg x diingini belaku kat dapor.... kot2 smpai tebakar ke dapor korang...  termasinn ke.... ehhhhh?? tp kan... kalo dpt suami org tua tp kaye raye mcm donald trump tu mmg BERBALOI  lah nyanyi kat dapor... hakhakhak... =p


auwww....!!! hartanye mnjadi kegilaan wanita... walopon tua.... =p




6. jangan makan dalam gelap sbb dikhuatiri korang akan dinner ngan iblis
hahahahaahahaahah.... mitos semate2.... die sebenanye nak elakkan korang daripada mati tercekik tulang ikan ke.... or terminum air yang ade binatang buas ker... yelaaa... x nmpak sebab gelap kan.... nnti kang tetibe tngok korang dah mati kejung plak..... =p



7. jangan angkat kaki ketika meniarap sbb nanti emak mati
aduhaii..... ni sebab org dlu2 suke pkai kain.... kalo meniarap pastu angkat kaki mmg woOWww la..... cisss... seksii abess.... sbb tu timbul undang2 ni... bkan pe.... nak jage kehormatan diri... x maniss kan mcm tuh..... lagi2 pompuan ...=p



8. jangan sapu rumah waktu mlm nnti rezeki banyak yang kluar
sebennaye die nak nasehatkan kat golongan mak2 yang terlampau rajen supaye berehat la skejap ngan family sambil makan kuaci ke... ni tak..... asek menyapu je sampai nak terhakis lantai umah...... tp kalo sapu dr luar umah  masok dalam tape.. kaut semua sampah2 kat luar masok dlm umah... murah rezeki.... ngokngekss.. lol.. =p


9. jangan duduk atas tangga ketika maghrib sbb nnti korang akan dirasuk hantuu
hahaha... dah terang2... die sebenanye nak suroh korang supaye udah2 la tu termenung ats tangga or bergosip dgn jiran2sambil bekelah  kat ats tangga umah.... lbey bek segera menunaikan solat maghrib.... haaa.. gituu.... =p



hahaha.. sampai sini je lah...
slagi x bercanggah dengan agame islam ape salahnye kalo kite ikot... untuk kebaikan jugak.....
chioowww! =))

1 comments:

watashi wa kirei said...

wht a nice thoughts from old one!
hehehhe
klaka gak